Producent: Grupa Azoty S.A.
Skład:
Formuła nawozu: N(S) 26-(13)
Klasa ziarnowania: granule 2,0-6,0 mm, co najmniej 95%
Gęstość nasypowa: 0,98 kg/dm3
N (azot całkowity): 26 %
N (azot amonowy): 19 %
N (azot saletrzany): 7 %
Przeznaczenie i stosowanie
Nawóz ten zaleca się stosować wiosną, pogłównie na rośliny ozime, szczególnie na rzepak ozimy i zboża ozime. Polecany także do stosowania wczesną wiosną pod wszystkie inne rośliny uprawne: zboża jare, kukurydzę, rośliny przemysłowe i okopowe oraz w uprawie warzyw i sadownictwie.
Przechowywanie
Saletrosan® 26 należy przechowywać w pomieszczeniach zamkniętych, suchych, przewiewnych i czystych na podłożu izolującym od wilgoci, z dala od substancji wchodzących z nim w reakcję. Nawóz należy chronić przed wilgocią oraz wilgotnym powietrzem, podczas dłuższego okresu przechowywania magazynować w big-bagach lub szczelnie okrywać pryzmy folią. Saletrosan® 26 jest produktem wysoce higroskopijnym i nie dotrzymanie odpowiednich warunków magazynowania może spowodować utratę wytrzymałości granul wraz z wydzieleniem większej ilości pyłu nawozowego.
Saletrosan® 26 należy zabezpieczyć przed:
- działaniem wody i opadów atmosferycznych,
- bezpośrednim nasłonecznieniem,
- mechanicznym uszkodzeniem opakowania,
- nagrzewaniem powyżej 30oC.
Więcej informacji na